Декоративна штукатурка TRAVERTINO для фасадів

Декоративна штукатурка TRAVERTINO для фасадів

Травертин – це натуральний камінь, який утворюється внаслідок тривалого процесу вапняних відкладень. У природі травертин має нерівномірну фактуру, а кольори варіюються від пісочно-золотого до червоного, зеленого та сіро-коричневого.

Cera Frontale

Декоративний віск для оздоблення фасадних штукатурок

Travertino

Штукатурка фасадна з ефектом натурального каменя

Оздоблення фасаду травертином завжди в тренді. Травертин гарний і довговічний, унікальний за своєю структурою та різноманіттям відтінків, як і інші камені природного походження. Травертин, відомий з найдавніших часів як тибурський камінь, знайшов широке застосування у стародавньому Римі. Найвідоміші будови, де був використаний травертин — це Колізей в Римі, який зберігся до наших днів, церква Сан Марко, перший міст, який був збудований у Римі та багато інших будівель неймовірної краси по всьому світу. У Римі знаходиться і найбільша будова з травертину – Собор Святого Петра у Ватикані.
Ці приклади говорять про якість травертину і його властивостях не змінювати структуру та зовнішній вигляд тисячоліттями. Травертин завжди вважався каменем достатку та процвітання, його приємні пастельні бежево-жовті тони заспокоюють та створюють атмосферу тепла та затишку.

Декоративна штукатурка TRAVERTINO для фасадів

Саме цей матеріал затребуваний у декоративних будівельних роботах. Технологія монтажу травертину на фасад на сьогоднішній день має підвищену популярність. Травертин використовується для обробки фасадів будівель, внутрішніх приміщень, а також для облицювання підлог та доріжок.
Ціна натурального каменю доступна далеко не всім. В даний час поширена імітація натурального каменю - штукатурка TRAVERTINO.
Про штукатурку фасадну з ефектом натурального каменю та варіанти нанесення можна прочитати тут.
Про TRAVERTINO в інтер'єрі можна прочитати тут.
У цій статті ми поговоримо про декоративну штукатурку під травертин, її особливостях та техніці нанесення.

Що таке TRAVERTINO для фасадів

TRAVERTINO (травертино) - це фасадна штукатурка з ефектом натурального каменю. До її складу входять акриловий сополімер, мелений травертин, наповнювачі, вода та цільові добавки. Ще іноді штукатурку TRAVERTINO називають «рідкий травертин». Але не варто плутати. Рідкий травертин реалізується у цеберках із сухою сумішшю — дрібнозернистою травертиновою крихтою та полімерним в'яжучим, які необхідно замішати з водою. А фасадна штукатурка з ефектом натурального каменю TRAVERTINO - це повністю готова до використання суміш для зовнішніх і внутрішніх робіт.

Декоративна штукатурка TRAVERTINO для фасадів

Особливості штукатурки TRAVERTINO для фасадів

Декоративну штукатурку TRAVERTINO можна віднести до категорії досить популярних матеріалів по співвідношенню ціна-якість. Хоча цей різновид штукатурок для фасадів і відноситься до високого цінового сегменту, її естетична та практична цінність цілком виправдовує вкладені гроші.
Завдяки унікальному опрацюванню порога еластичності, фасадна штукатурка TRAVERTINO не тріскається від вібрацій та слабких деформацій. Вона також має високу вологостійкість, паропроникність, легко переносить заморозки, високі температури та будь-які інші атмосферні фактори, що запобігає розтріскуванню поверхні. Покриття здатне маскувати дефекти базової основи (ямки, виступи), а при використанні різних технік нанесення фасадної штукатурки, можна сформувати унікальні ефектні поверхні.

Декоративна штукатурка TRAVERTINO для фасадів

Ця штукатурка - міцний матеріал, який прослужить тривалий термін і при цьому не втратить своєї привабливості.
Фактури штукатурки TRAVERTINO можуть бути різними: пористими зовні, матовими та полірованими.
Фасадна штукатурка TRAVERTINO використовується для облицювання будинку, терас, колон, фриз або в зоні біля басейну. Для додаткового захисту поверхонь із високими експлуатаційними навантаженнями необхідно використовувати захисний віск CERA FRONTALE Maxima.
Не рекомендуємо використовувати фасадну штукатурку як покриття для підлоги.
Легкість у колеруванні як самої штукатурки для фасадів, так і захисного воску, полегшить роботу з матеріалом і дасть можливість втілити всі дизайнерські задуми в реальність.
Штукатурку TRAVERTINO застосовують як для зовнішніх, так і для внутрішніх оздоблювальних робіт. Одна відмінність – нанесення воску. Використовуючи декоративну штукатурку для фасадних робіт, на кінцевому етапі використовують CERA FRONTALE, а для інтер'єрних – CERA.

Декоративна штукатурка TRAVERTINO для фасадів

Як наносити штукатурку TRAVERTINO для фасадів: описання та відео

Фактура натурального обробленого каменю досить проста: шорстка поверхня з невеликими гладкими острівцями. Тому в техніці нанесення фасадної штукатурки під травертин не використовують складних прийомів. Розберемо процес оздоблення.
Перш ніж наносити TRAVERTINO, необхідно підготувати поверхню:
    1. Стабілізація основи.
TRAVERTINO - штукатурка міцна, але і вона не буде «триматися» на слабкій основі. Все, що хитається, рухається при натисканні або ударах інструменту, повинно бути видалено:

  • Якщо поверхня раніше не була пофарбована, слід очистити від крихких поверхонь, пилу, масляних, жирових та інших забруднень до міцної основи.
  • Якщо поверхня раніше була пофарбована, необхідно ретельно очистити поверхню від старих нетривких покриттів (фарба або лак, що відшарувалися) механічним (скребок, щітка), термічним (фен гарячого повітря, інфрачервоне випромінювання) або хімічним (засоби видалення фарби) способами. Крейдяні та вапняні білила видалити до міцної основи механічним способом. Також поверхню слід очистити від різних забруднень.
    Занадто глибокі западини заповнюють із застосуванням армування.

    2. Видалення тріщин.
Стіна, що лопнула, - непридатна для декоративної штукатурки основа. Погано закріплена щілина знову «розійдеться» і порве нове покриття.
Тріщини видаляються таким чином:

  • Розширення. Щілину розчищають і збільшують її ширину. Край тріщини має бути зрізаний під кутом 45° на її глибину.
  • Армування. Наносять першу (тонку) штукатурку на змочену робочу поверхню. На неї укладають армуючу сітку. Зверху штукатурять до необхідної товщини.

Розчин наноситься таким чином, щоб його було трохи більше за необхідне. Надлишок зрізається шпателем нарівні з площиною стіни.

    3. Підготовка поверхні.
Поверхню необхідно завчасно вирівняти, висушити та зачистити від пилу. Потім заґрунтувати AQUA PRIMER (ґрунт-концетрат 1:10). Після його висихання (менше 2-х годин) нанести адгезійний ґрунт з кварцовим наповнювачем (QUARTZ PRIMER). Використовують валик із середнім ворсом. Час висихання – 24 години.
Основна мета ґрунтування - це зміцнення основи та збільшення зчеплення матеріалів.

    4. Нанесення основного шару штукатурки TRAVERTINO.
У цьому етапі формують грубу фактуру під камінь. Технік нанесення штукатурки декілька і кінцеві результати різноманітні.
Приклади нанесення можна переглянути за посиланням.

    5. Шліфування та затирання.
Після створення грубої шорсткої поверхні її злегка пригладжують кельмою. Це роблять до того, як декоративна штукатурка схопиться. Інструмент потрібно притискати легко, без зусилля. Напрямок розгладжування бажано проводити у напрямку малюнка. Після такого шліфування на TRAVERTINO виходять гладкі ділянки, між якими залишаються дрібні ямки та шорсткі вкраплення. Висихає матеріал за добу, проте остаточну міцність покриття набуває через 28 днів.

    6. Нанесення воску.
Для того щоб надати максимальних властивостей штукатурці TRAVERTINO, необхідно застосовувати фінішне покриття - декоративний віск CERA FRONTALE. Він додасть глянець полірованого каменю і може додатково тонувати та виділяти фактуру. Віск наносять щіткою-макловицею, валиком, губкою, шпателем або пензлем. Цей матеріал швидко схоплюється, повністю висихає через 12 годин.
Для наочності можна переглянути відео нанесення фасадної штукатурки з ефектом натурального каменю:

Як наносити Travertino - Lava
Як наносити Travertino - червоний травертин

Придбати штукатурку фасадну з ефектом натурального каменю (TRAVERTINO)

Ви можете купити фасадну штукатурку травертин по всій території України (Київ, Львів, Дніпро, Одеса та ін) різними службами доставки або самостійно забрати продукцію з фірмового магазину за адресою м.Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 6.
Ми можемо безкоштовно доставляти продукцію прямо на об'єкт (умови обговорюються індивідуально, залежно від складності замовлення).

  • 17.08.2022