Які інструменти потрібні для нанесення декоративної штукатурки

Які інструменти потрібні для нанесення декоративної штукатурки

Попит на оформлення стін декоративними штукатурками зумовив велику зацікавленість чи можна наносити такі покриття самотужки та які інструменти для цього потрібні. Дізнатися, робота з якими покриттями Maxima decor не передбачає спеціальних умінь можна у матеріалі «Які декоративні штукатурки можна наносити самостійно». А дізнатися арсенал інструментарію можна у цій статті.

Art Beton

Декоративне покриття з ефектом натурального каменя та бетону

Marmorino

Декоративна рельєфна штукатурка

Travertino

Штукатурка фасадна з ефектом натурального каменя

Інструменти для нанесення декоративної штукатурки

  1. Кельма із нержавіючої сталі. Її використовують для нанесення і розрівнювання декоративної штукатурки. Також кельмою можна створити рельєф або малюнок. Ще існує пластикова кельма. Вона призначена для формування структури і ущільнення матеріалу.
  2. У парі з кельмою завжди йде шпатель. Його застосовують для тих же процесів, що і кельму, нанесення і вирівнювання покриття, створення рельєфу і формування малюнку.
  3. Ще один багатофункціональний інструмент – валик. Ґрунтування стін, нанесення декоративного покриття, формування фактури – все це можна зробити валиком. Ще продаються валики з візерунком. Це допоміжний інструмент, який дозволяє створювати малюнок декоративної штукатурки.
  4. Щітка-макловиця та пензлі підходить для нанесення тонкошарових штукатурок і воску. Вони добре вбирають, утримують і розприділяють декоративні матеріали по поверхні.

Допоміжні інструменти

  1. Трафарети слугують для створення рельєфу. Їх асортимент дуже різноманітний: від кам’яної кладки до східних орнаментів.
  2. Терка. Вона може бути як гладка, так і рельєфна. Гладка потрібна для полірування, а рельєфна для створення малюнку, наприклад, 1000 ліній.
  3. Полірувальна машина із хутряними насадками потрібна для створення глянцю венеціанської штукатурки.
  4. Ще один спосіб створити малюнок без додаткових зусиль, за допомогою штампів. Вони можуть імітувати фактуру дерева, каменю та інший рельєф.
  5. Губка може використовуватися для створення кольорових акцентів на покритті, або для нанесення воску.
  6. Малярна стрічка потрібна для захисту поверхонь від декоративних матеріалів або створення малюнків чи фактур.
  7. Для шліфування покриття використовують наждачний папір. Шліфування створює відповідну шороховатість шару, яка покращує адгезію для наступного нанесення.

Інструменти для підготовки поверхні

Ґрунтування і нанесення кварц-праймеру є обов’язковими етапами перед нанесенням будь-якої декоративної штукатурки. Для ґрунтування рекомендуємо обрати AQUA PRIMER Maxima ґрунт-концентрат 1:10 глибокого проникнення його зручно наносити валиком або пензем. Також не забудьте заклеїти малярною стрічкою ті ділянки, на які не будете наносити декоративну штукатурку.

Для створення високої адгезії до основи використовуйте Ґрунт QUARTZ PRIMER Maxima decor. Він полегшує нанесення та структурування декоративних матеріалів. Наносити Quartz Primer пензлем, щіткою-макловицею чи валиком з ворсом 7-12мм.

Які інструменти потрібні для нанесення декоративної штукатурки

Інструменти для венеціанської штукатурки

Для роботи з венеціанською штукатуркою STUCCO VENEZIANO  потрібна венеціанська кельма та шпатель із нержавіючої сталі. Нанесення покриття, створення малюнку і нанесення воску для венеціанської штукатурки CERA LAVABILE – все це за допомгою кельми і шпателя. Для шліфування знадобиться наждачний папір, а для створення однорідного глянцевого блиску – полірувальна машина з хутряними насадками.

Які інструменти потрібні для нанесення декоративної штукатурки

Інструменти для покриття із кварцовим наповнювачем

До покриттів із кварцовим наповнювачем відноситься DUNA та GALAXY, а найзручнішим інструментом нанесення буде щітка-макловиця. За рахунок натурального ворсу і досить великої площі щітки, кварцевий наповнювач рівномірно розприділяється по інструменту і як результат рівномірно лягає на поверхню. Для формування структури треба долучити додаткові пензлі із штучним ворсом. Залежно від напряму і чергування рухів можна створити різні ефекти: піщані дюни, діагоналі, морські хвилі і т.д.

Які інструменти потрібні для нанесення декоративної штукатурки

Інструменти для тонкошарових покриттів

OTTOCENTO та ARABESK перламутрові, тонкошарові і дуже делікатні покриття, які імітують шовк, оксамит, атлас або велюр. Наносити перший шар валиком (рекомендуємо використовувати велюровий валик. Він створює потрібно товщину шару), венеціанською кельмою або нержавіючою вискокоякісною кельмою і шпателем. Формувати структуру металевою кельмою або пластиковою кельмою. Вибір буде залежати від обраного ефекту. Наприклад, класична техніка нанесення OTTOCENTO «вісімки» або техніка нанесення ARABESK «бамбук» передбачає використання пластикової кельми для формування структури.

Які інструменти потрібні для нанесення декоративної штукатурки

Інструменти для фактурної штукатурки

Фактурна штукатурка, а саме ART BETON, MARMORINO і TRAVERTINO,  наноситься металевою кельмою та шпателем із нержавіючої сталі. Створити рельєф можна за допомогою терки, кельми, шпателя, трафарету або штампу. Для додаткового захисту ART BETON, MARMORINO і TRAVERTINO рекомендується застосовувати віск для рельєфних штукатурок CERA або віск для оздоблення фасадних штукатурок CERA FRONTALE. Наносити віск можна щіткою-макловицею, пензлем, валиком або кельмою, а прибирати залишки воску губкою.

Які інструменти потрібні для нанесення декоративної штукатурки
  • 19.05.2023