Що вибрати: шпалери чи фарба?

Що вибрати: шпалери чи фарба?

«Шпалери чи фарба?», – це питання виникало, практично у кожного, хто хоч раз у житті робив ремонт. Починаючи ремонт, хочеться, щоб оновлена кімната була красивою і радовала око. Також ми намагаємося підібрати практичне та довговічні матеріали для стін, щоб як можна довше не повертатися до ремонту. Виходячи з цього, найпопулярніші варіанти – фарба та шпалери.

У цій статті, ми розберемо всі плюси та мінуси цих двох покриттів. І тільки зваживши усі за та проти, можна зробити правильний вибір.

Існує багато видів шпалер: паперові, вінілові, флізелінові, шпалери під фарбування, велюрові та фотошпалери. Вони всі відрізняються між собою складом та призначенням. Наприклад: вінілові та флізелінові можна мити, а паперові – ні; флізелінові та шпалери під фарбування можна фарбувати, а паперові – ні.

Альтернативою шпалерам є інтер’єрна фарба. Інтер’єрні фарби також мають декілька видів виходячи з призначення – фарба для стелі та фарба для стін. Фарби для стелі зазвичай не стійкі до миття, в той час фарби для стін повинні бути стійкими до миття. Тому для фарбування стін в основному використовують латексні інтер’єрні фарби. Модифікована латексом основа робить їх стійкими до миття, і не потрібно переживати за забруднення.

Також фарба для інтер’єру відрізняється ступенем блиску:

  • матова;
  • шовковисто-матова;
  • напівматова;
  • напівглянцева.

Давайте поговоримо про всі етапи, які необхідно зробити у різних випадках. Ми розглянемо три варіанти, з якими найчастіше стикаються при ремонті, виходячи з уже наявного покриття стін:

  • голі стіни;
  • раніше наклеєні шпалери;
  • раніше пофарбовані стіни.

Silk Touch 3

Матова латексна фарба для внутрішніх робіт

Silk Touch 7

Шовковисто-матова латексна фарба для внутрішніх робіт

Silk Touch 20

Напівматова латексна фарба для внутрішніх робіт

Silk Touch 40

Напівглянцева латексна фарба для внутрішніх робіт

Нові (голі) стіни

Якщо у вас голі стіни, тоді етапи роботи будуть однакові для двох матеріалів:

  1. Вирівнювання стін
  2. Ґрунтування стін
  3. Нанесення фінішного покриття

Вирівнювання стін під фарбування буде відрізнятися від вирівнювання стін під наклеювання шпалер. Під фарбування стіни необхідно ідеально вирівняти фінішною шпаклівкою, так як фарба ще більше підкреслить усі нерівності. Шпалери, у свою чергу, приховають невеликі недоліки, тому ідеально вирівнювати стіни не обов’язково.

Ґрунтування нічим не відрізняється для всіх типів матеріалів.

Нанесення фарби та приклеювання шпалер відрізняються складністю робіт. Фарбувати стіни дуже легко самому, з цим впорається і одна людина і без додаткової допомоги. У свою чергу приклеювання шпалер складніше. Складність полягає у тому, що необхідно наносити одночасно клей і на стіну, і на шпалери щоб він не висох, після, ще необхідно рівно приклеїти шпалери, а якщо у вас ще шпалери з малюнком – це ще складніше. А коли справа доходить до кута, починаються найбільші проблеми. Хто вже приклеював шпалери, той знає про що йде мова. Найчастіше кут нерівний і для приклеювання необхідно робити надрізи, щоб вони хоч якось приклеїлись до стіни, але після висихання вони можуть відклеїтися і в результаті це псує загальний вид.

На стінах раніше приклеєні шпалери

Якщо у вас на стінах наклеєні шпалери, і ви вирішили зробити ремонт, тоді не залежно від вибраного варіанту, на початку робіт необхідно зняти старі шпалери. З цим завданням можна впоратись самому, але цей процес затягнеться надовго. Знімати старі шпалери не так уже і легко, як нам здається. Іноді вони дуже гарно приклеєні і зробити це практично неможливо. Тому шпалери змочують водою і відривають за допомогою шпателя.

Наступні роботи будуть вже відрізнятися. Якщо ваш вибір – нові шпалери, тоді ви просто приклеюєте шпалери зі всіма труднощами цього процесу описаних раніше. Якщо все ж таки вибір припав на фарбу, тоді стіни необхідно ідеально вирівняти, заґрунтувати і потім нанести фарбу. Як ми вже говорили, нанесення фарби дуже легкий, а найголовніше швидкий процес.

Слід зазначити, що процес приклеювання шпалер здається легким лиш на перший погляд. Якщо придивитися і подумати, варіант з фарбуванням стін у довгостроковій перспективі більш вигідніший і економніший. Чому це так, давайте розглянемо далі.

Стіни, раніше пофарбовані інтер’єрною фарбою

Це найлегший і найпростіший варіант. Якщо ви вирішили наклеїти шпалери, тоді просто беріть і приклеюйте шпалери. Якщо фарба – беріть і фарбуйте. Ніяких складних підготовчих робіт не треба, достатньо просто видалити пил та бруд зі стін.

А тепер повернемось до питання, чому інтер’єрна фарба в довгостроковій перспективі більш вигідна та економніша за шпалери. При кожному переклеюванні шпалер, спочатку необхідно зняти старі. Іноді, вони знімаються дуже важно, а, іноді, вони зніммаються разом із штукатуркою, і тоді знову необхідно штукатурити і шпаклювати. У свою чергу, вирівнювання стін для фарбування складний процес, але його необхідно зробити лише один раз і далі ви з легкістю перефарбовуєте стіни, хоч кожен рік, а можете і кожен місяць.

Довговічність цих двох покриттів абсолютна різна. Шпалери прослужать вам в кращому випадку років 5-6, але якщо це шпалери у дитячій кімнаті, тоді термін служби може скоротитися до 2-ох років. Зміна (ремонт) пошкодженої частини шпалер дуже складний і практично нездійсненний процес.

Термін служби фарби – більше 10 років. Будь-які дефекти або дитячі малюнки можна з легкістю зафарбувати і нехай дитина продовжує творити далі.

Час підводити підсумки, і краще це зробити, назвавши усі переваги та недоліки.

Переваги шпалер:

  1. Різноманітний дизайн
  2. Приховують невеликі недоліки стін

Переваги інтер’єрних фарб:

  1. Велика кількість кольорових рішень (колорується в більше ніж 1900 кольорів і відтінків)
  2. Легко наноситься
  3. Стійкі до миття
  4. Для нанесення необхідна одна людина

Недоліки шпалер:

  1. Не довговічні
  2. Складний процес приклеювання
  3. Не стійкі до дії вологи
  4. Низька ремонтопридатність

Недоліки фарби:

  1. Необхідно ідеально підготувати стіну, але пізніше це стане перевагою.

Коли вам набридне колір стін і захочеться нових трендових відтінків, ви зрозумієте, що фарба – це найправильніший варіант.

  • 08.11.2021