Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Кухня вважається соціальним центром дому. Це місце, де вся сім’я збирається разом, готує їжу та спілкується. Саме тому кухня має бути максимально комфортна, починаючи від кольорової гами, закінчуючи меблями. Все це впливає на загальну атмосферу та настрій. До ремонту кухні слід підходити комплексно і завчасно продумати як саме вона має виглядати.

Що стосується вибору матеріалів для оздоблення стін, то тут варто враховувати міцність покриття, його стійкість до механічних навантажень, вологи та миття. Адже на кухні постійно готують та постійно прибирають.

Серед оздоблюваних матеріалів найбільш вдалим варіантом є декоративна штукатурка.

Art Beton

Декоративне покриття з ефектом натурального каменя та бетону

Duna

Декоративне покриття з кварцовим піском та перламутром

Ottocento

Декоративне покриття з ефектом оксамиту

Stucco veneziano

Декоративне покриття з ефектом мармуру (венеціанська штукатурка)

Переваги декоративної штукатурки

Декоративна штукатурка має ряд вагомих переваг:

  1. Її можна наносити на бетон, цеглу, гіпс, шпаклівку, цементну та цементно-вапняну штукатурку.
  2. Безшовна технологія. Відсутність швів та стиків дозволяє уникнути додаткового забруднення та прибирання, і як бонус - створити нерозривний малюнок
  3. Штукатурка дозволяє створювати різні декоративні ефекти: бетон, мармур, травертин, атлас, шовк, велюр, піщані дюни і т.д.
  4. Довговічність. Декоративна штукатурка зберігає привабливий вигляд протягом довгого проміжку часу.
  5. Стійка до вологи.
  6. Паропроникність.
  7. Декоративна штукатурка піддається реставрації та ремонту.
  8. Естетика та індивідуальність. Декоративна штукатурка – це пластичний матеріал, що дозволяє реалізувати будь-який творчий задум.

Враховуючи всі переваги, шпалери значно поступаються декоративним матеріалам, бо від постійної дії вологи шпалери часто відклеюються, а під дією високих температур стають менш привабливими, з’являється жовтизна або тьмяніє колір.

Також декорам поступається плитка та фарба. Шви на плитці роблять малюнок фрагментарним, а фарба обмежує варіанти декорування, бо створює лише матовий або напівматовий ефект.

Який тип штукатурки вибрати для кухні?

Різноманітність ефектів, які створюють декоративні штукатурки Maxima Dеcor, змушують вагатися, який саме матеріал обрати для кухні. Тож розглянемо кожен варіант.

Фактурна штукатурка

Лінійка декоративних матеріалів Maxima Dеcor налічує три матеріали, які дозволяють створити фактуру та приховати незначні нерівності поверхні:

  • Декоративне покриття з ефектом натурального каменю та бетону Art Beton.
  • Декоративна рельєфна штукатурка Marmorino.
  • Фасадна штукатурка з ефектом натурального каменю Travertino.

Ці штукатурки можуть імітувати натуральний камінь, бетон, дерев’яну поверхню та шкіру. Вони мають підвищену стійкість до фізичних навантажень, а використання воску Cera, як фінішного покриття, створює додатковий захист поверхні та полегшує догляд за штукатуркою.

Фактурні штукатурки можна мити, у тому числі миючими засобами, та не боятися, що вони втратять привабливий вигляд.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Перламутрові штукатурки

Не важко здогадатися, що перламутрові штукатурки завдячують своїй назві перламутру, який є у складі. Вони відрізняються делікатним блиском та переливами. Перламутрові штукатурки створюють невагоме покриття, яке може бути схоже на тканину, піщані дюни, дощ або морські пейзажі. До таких штукатурок відносять:

  1. Декоративне покриття з мерехтливим ефектом Arabesk.
  2. Декоративне покриття з ефектом оксамиту Ottocento.
  3. Декоративне покриття із кварцовим піском та перламутром Duna.
  4. Декоративне покриття із скляними мікросферами та перламутром Galaxy.

І хоч перламутрові штукатурки вважають тонкошаровими покриттями, але не всі вони створюють ідеально гладку поверхню. Деякі покриття створюють шорстку поверхню, за рахунок кварцевого наповнювача або дизайну малюнку.

У догляді перламутрові покриття досить стійкі до вологи та не потребують додаткового захисту, такого як нанесення воску, бо вся привабливість малюнку і переливи зникнуть. Очищати від забруднення їх треба обережно, вологою губкою без миючого засобу.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Венеціанська штукатурка

Венеціанська штукатурка дозволяє імітувати мармур, створюючи зріз каменю, тріщини, прожилки чи хвилі. Для неї характерний глянцевий та блискучий ефект. Maxima Dеcor пропонує один вид венеціанської штукатурки, яка має назву Stucco Veneziano.

Венеціанська штукатурка – це вразливе покриття, тому для додаткового захисту та блиску рекомендовано використовувати спеціальний віск – Cera Lavabile. Після повного висихання воску покриття можна протирати вологою серветкою, ганчіркою чи губкою, але уникайте щіток та жорстких губок.  Для сильних забруднень можна використовувати мильну воду (мало концентрований розчин). 

Венеціанська штукатурка – це вишукано, але не практично.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Декоративна штукатурка на кухонний фартух

Кухонний фартух вразливе місце для жиру та різних забруднень. Ця зона потребує очищення найбільше, бо це невід’ємна частина робочої поверхні. Тому яку б штукатурку ви не обрали для фартуха, вона потребуватиме додаткового захисту. Рекомендуємо звернути увагу на двокомпонентний лак, він блокує проникнення в основу стіни різних забруднень.

Також варто зауважити, що для кухонного фартуха краще обирати не рельєфні штукатурки, щоб не ускладнювати процес прибирання, вимиваючи бруд та жир із поверхні. Більш практичним вибором стане штукатурка і гладкою поверхнею.

Декоративна штукатурка під камінь на кухонний фартух

Штукатурка під камінь додає дизайну природності та різноманітності. Існує безліч варіантів імітації каменю, які можуть відрізнятися за кольором, текстурою та відтінками. Ви можете вибрати той, який найкраще підходить до стилю вашої кухні.

Реалізувати один із цих варіантів можна за допомогою Art Beton та Marmorino.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Декоративна штукатурка під бетон на кухонний фартух

Для поціновувачів більш мінімалістичного оформлення кухонного фартуху, краще обрати декоративну штукатурку під бетон. Вона підходить для індастріал, лофт чи скандинавського стилю. Цей ефект виглядає сучасно, лаконічно та довершено.

Щоб створити безшовний малюнок можна обрати Art Beton та Marmorino.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Колір стін на кухні

Обираючи колір для кухні варто враховувати розмір кімнати, загальний стиль будинку, наявність освітлення та особисті вподобання кожного члена сім’ї.

Якщо говорити про універсальні кольорові рішення, то зазвичай обирають або нейтральні кольори, або натуральні кольори.

Білий

Білий створює відчуття простору та освітлює приміщення. Дозволяє експериментувати з дизайном та кольорами.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Сірий

Сірий ідеальний варіант для кухні у скандинавському стилі, стилі мінімалізм та лофт. Поєднується з різними текстурами: деревом, металом, склом, дзеркалом та глиною. Дозволяє створювати контрасти та сучасний вигляд.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Коричневий та його відтінки

Натуральні відтінки коричневого та бежевого наповнюють простір кухні теплом та створюють відчуття затишку.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Зелений і синій

А натуральні відтінки зеленого та синього навпаки – наповнюють кухню енергією та життям. Вони ідеально підходять до кухні у морському або еко-стилі.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору

Чорний

Чорний колір часто вважають драматичним, але якщо говорити про кухню, то це більше про сучасний вигляд. Його часто використовують у поєднанні із світлими кольорами, щоб створити контраст. Витонченим буде поєднання чорного із блискучими елементами: срібло, золото, бронза чи мідь.

Декоративна штукатурка на кухні: ідеї та поради вибору кольору
  • 10.04.2024