Як доглядати за декоративною штукатуркою

Як доглядати за декоративною штукатуркою

Декоративні штукатурки та покриття не втрачають своєї популярності, а навпаки все більше використовуються замість шпалер, які колись здавалися незамінними. Декоративні штукатурки використовують усюди: в інтер'єрі (коридор, вітальня, кухня, спальна, дитяча, ванна кімнати, в офісах, на лоджії) та екстер'єрі (оздоблення фасадів, терас, колон, фриз або в зоні біля басейну). Та зі збільшенням попиту, все частіше виникає питання “чи можна мити стіни та інші поверхні з декоративними штукатурками і покриттями?”. У цій статті і розберемо, як доглядати за поверхнями, щоб Ваші інтер'єр та екстер'єр не втрачали своєї краси роками.

Особливості догляду за декоративною штукатуркою

З часом у рельєфі поверхні накопичується пил і бруд. Більшість декоративних штукатурок та покриттів, які сьогодні можна знайти на ринку, відносяться до категорії “вологостійкі”. Це означає, що можна сміливо мити поверхню з таким покриттям. Проте, не варто забувати, що робити прибирання треба з урахуванням типу штукатурки і дотриманням всіх правил догляду за нею. В протилежному випадку Ви ризикуєте отримати багато неприємних наслідків, зокрема і втратити презентабельний вигляд поверхні. 
Варіанти очищення поверхні можуть змінюватися залежно від того, який тип покриття нанесено на стіни. Проте у всіх випадках процедура вологого прибирання не потребує спеціальних умінь, інструментів чи засобів. 
Кажучи про догляд за різними типами декоративних штукатурок та покриттів, експерти відмічають, що для сильних забруднень можна використовувати різні побутові засоби: для меблів та підлог, для скла, для видалення жиру (засоби для миття посуду та порошки) і навіть пилосос.

Рекомендації щодо догляду:

  • При зміні засобу для миття важливо пам'ятати: попередньо необхідно провести тест на непомітній ділянці поверхні. Процедура миття декоративної штукатурки чи покриття проста. Необхідно змочити поверхню вологою ганчіркою з миючим засобом, почекати 5-10 секунд та без нажиму протерти покриття. Якщо з 1 разу забруднення не видалилось, процедуру можна повторити ще раз.
  • У догляді за декоративною штукатуркою суворо заборонено використання миючих засобів, які містять у складі розчинники.

Як правильно доглядати за декоративними штукатурками та покриттями в інтер'єрі

Догляд за венеціанською штукатуркою

Одразу після повного висихання останнього шару венеціанської штукатурки STUCCO VENEZIANO рекомендуємо наносити віск CERA LAVABILE. Він не тільки надає покриттю дзеркального блиску, а ще й додатково захищає від пошкоджень та впливу вологи.
Тільки після повного висихання воску можна буде протирати покриття вологою серветкою, ганчіркою чи губкою. Для сильних забруднень можна використовувати мильну воду (мало концентрований розчин). Завжди треба уникати використання щіток, жорстких мочалок, абразивних засобів.
У приміщеннях з підвищеною вологістю (ванна кімната, кухня) варто слідкувати за гарною вентиляцією, щоб краплі конденсату не накопичувались на поверхні.

Як доглядати за декоративною штукатуркою

Догляд за тонкошаровими декоративними покриттями

Ця категорія включає в себе:

  • декоративне покриття з мерехтливим ефектом ARABESK (блакитний колір на фото);
  • декоративне покриття з ефектом оксамиту OTTOCENTO (перлинний колір на фото).

Після нанесення та висихання декоративних покриттів не наносять віск. Адже ARABESK та OTTOCENTO стійкі до інтенсивних навантажень, впливу вологи та мають у своєму складі перламутрові пігменти, що переливаються під впливом сонячного чи штучного освітлення. Нанесення шару воску «з'їдять» усю красу перламутрових переливів.
Саме тому мити такі поверхні треба максимально обережно. Рекомендуємо використовувати м'яку тканину, змочену у теплій воді. Якщо забруднення досить сильне, можна застосовувати серветку чи губку, змочені у мало концентрованому мильному розчині, наприклад, засобу для миття посуду.

Як доглядати за декоративною штукатуркою

Догляд за покриттями з кварцовим наповнювачем

До цієї категорії відносяться:

  • декоративне покриття з кварцовим піском та перламутром DUNA (жовтий колір на фото);
  • декоративне покриття з перламутром та скляними мікросферами GALAXY (сірий колір на фото).

DUNA та GALAXY міцні та вологостійкі покриття. Щоб не втратити красу переливів світла на готовому покритті, також не наносять віск.
При накопиченні пилу на поверхні, для очищення можна використовувати звичайний пилосос. Для сильних забруднень рекомендуємо використовувати м'яку тканину, змочену у теплій воді. Також у воду можна додати мило чи засіб для миття посуду. Під час догляду за такими покриттями допускається використання щітки з м'якою щетиною. 

Як доглядати за декоративною штукатуркою

Догляд за фактурною штукатуркою

Ця категорія включає в себе:

  • штукатурка фасадна з ефектом натурального каменю TRAVERTINO (червоно-коричневий колір на фото);
  • декоративна рельєфна штукатурка MARMORINO (бежевий колір на фото);
  • декоративне покриття з ефектом натурального каменю та бетону ART BETONE (сірі з бежевим кольори на фото).

У фактурних штукатурок і покриттів підвищена стійкість до фізичних навантажень. А TRAVERTINO і ART BETONE ще й призначені як для внутрішніх, так і для зовнішніх робіт. Зазвичай у процесі формування таких покриттів фінішним шаром наносять віск CERA (для внутрішніх робіт) або CERA FRONTALE (для зовнішніх робіт). Віск помітно облегшує догляд за фактурною декоративною штукатуркою чи покриттям.
Отже, під час миття поверхні можна використовувати ганчірки, губки, щітки. У воду для очищення штукатурки можна додавати мило чи засіб для миття посуду. Поверхня з фактурними штукатурками не втратить свій зовнішній вигляд.

Як доглядати за декоративною штукатуркою

Як правильно доглядати за декоративними штукатурками та покриттями в екстер'єрі 

Як вже казали раніше, для зовнішніх робіт використовують тільки ART BETONE і TRAVERTINO.
Під час нанесення штукатурки чи покриття велике значення має фактура, яку Ви бажаєте отримати. Чим більш рельєфною буде поверхня, тим складніше буде очищати заглиблення на штукатурці. Фінішним шаром рекомендуємо нанести декоративний віск для оздоблення фасадних штукатурок (CERA FRONTALE).
Вологе очищення фасаду з декоративною штукатуркою чи покриттям рекомендуємо проводити 1 або 2 рази на рік після того, як Ви помітили, що поверхня вже не така чиста, якою була одразу після нанесення. Відповідно зручніше за все це робити весною та/чи осінню.
Мити можна водою за допомогою губок, ганчірок або щіток. Також у воду можна додавати засоби для очищення, такі як мило і засоби для миття посуду.
Якщо поверхня не стала чистою, можете використати особливе оснащення — мийка високого тиску (гідроструменеве очищення). Штукатурка та покриття зможуть витримати це навантаження, але необхідно враховувати всі рекомендації виробників мийок високого тиску під час очищення тих чи інших поверхонь.Проте, використовуйте цей метод не щоразу, а лише у разі такого забруднення, яке не вдалось прибрати механічним шляхом.

  • 12.09.2022